خانه فرایند قالب‌گیری

فرایند قالب‌گیری

قالب گیری تزریقی (Injection Molding)

شرکت سپهرپلاستیک پدیده با استفاده از فناوری قالب گیری تزریقی سالهاست در حوزه تولید انواع قطعات صنعتی پلیمریPET  (پلی‌اتیلن ترفتالات)، PE (پلی اتیلن) و PP (پلی پروپیلن) از جمله انواع پریفرم و درب و دستگیره و قطعات سرنگ فعالیت دارد.

همانطور که میدانید فرایند قالب گیری تزریقی که به نام لاتین Injection Molding مشهور است، برای تبدیل مواد پلیمری به محصولات پلاستیکی کاربرد دارد. قالب گیری تزریقی برای تولید قطعات پلاستیکی دیواره نازک یا محصولاتی با سایز و اشکال کوچک، در تیراژ بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. بخش عمده هزینه‌ی راه اندازی خط تولید این فرآیند، برای ساخت قالب های تزریق پلاستیک اختصاص دارد، بالا بودن این هزینه به علت تخصص فوق العاده زیاد در ساخت این نوع قالب ها است تا بتوانند هزاران (حتی ده‌ها هزار) محصول را با دقت تولید کنند. سپهرپلاستیک پدیده با استفاده از این فرایند محصولاتی با کیفیت بالا تولید و در اختیار مشتریان داخل و خارج کشور قرار می دهد.

از مزایای فرآیند قالب گیری تزریقی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تعداد تولید بالا
  • امکان قراردادن قطعات فلزی و غیر فلزی در پلاستیک
  • امکان تولید قطعات کوچک با فرم‌های پیچیده
  • امکان استفاده بیش از یک نوع ماده پلاستیکی در قطعه
  • عدم نیاز اغلب قطعات تولیدی به عملیات تکمیلی
  • امکان استفاده مجدد از ضایعات پلاستیکی تولیدی
  • امکان ساخت قطعات سازه‌ای از فوم به روش قالب گیری تزریقی واکنشی
  • قابلیت اتوماسیون کامل فرآیند.

قالب گیری بادی (Blow Molding)

همانطور که میدانید قالب گیری بادی که به نام لاتین Blow Molding شناخته شده است یکی از روشهای تولید محصولات پلیمری و یک فرایند خاص و پیشرفته برای تولید محصولات پلاستیکی به شمار می آید. به طور کلی این فرآیند یکی از به صرفه ترین و اقتصادی ترین فرآیندهای تولید انبوه محصولات پلاستیکی است که در این روش از انواع پلیمر ها از جمله پلی اتیلن، پلی اتیلن ترفتالات، پلی پروپیلن، نایلون و موارد متعدد دیگر به عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود.

قالب گیری بادی یا دمشی به 4 گروه تقسیم بندی می شود:

  • قالب گیری بادی کششی (Stretch Blow Molding)

شرکت سپهرپلاستیک پدیده با استفاده از فرایند قالب گیری بادی کششی انواع بطری های PET (پلی اتیلن ترفتالات) را تولید و توزیع می نماید. این روش رایج ترین فرآیند برای تولید طیف وسیعی از محصولات پلاستیکی از جمله انواع بطری‌هاست و از طرفی بسیار شبیه به روش قالب گیری بادی تزریقی است. دریک تعریف کلی در این فرآیند ابتدا پریفرم ها را حرارت داده و سپس به طور همزمان آن را مورد دمش و کشش قرار می‌دهند تا محصول نهایی حاصل شود.

یکی از مهم ترین مزایای قالب گیری بادی کششی، توانایی کشش پریفرم ها در هر دو جهت مقطعی و محوری است. کشش همزمان ماده از دو جهت، باعث افزایش استحکام کششی، خواص مکانیکی، ضربه قطره ای، وضوح در محصول می شود. با افزایش این خواص، معمولا می توان بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از وزن کلی قطعه تولید شده با این روش نسبت به روش های مشابه است.

  • قالب گیری بادی اکستروژن (Extrusion Blow Molding )

این فرآیند ساده ترین و رایج ترین فرآیند قالب‌گیری بادی (دمشی) است که به دو صورت متناوب و پیوسته انجام می‌گیرد. ظروفی که با این تکنیک تولید می شوند خصوصیاتی نظیر مانع بودن در برابر نفوذ بو، رطوبت و اکسیژن را دارند. یکی از قابلیت های این روش، توانایی اکسترود کردن هم زمان چند نوع ماده برای ساخت محصولات چند لایه است.

این فرایند به دو شکل انجام می‌شود:

  • قالبگیری اکستروژن به روش پیوسته: در این روش گرانول‌های پلاستیک به صورت پیوسته اکسترود می‌شوند تا قطعه اولیه تولید شود.
  • قالبگیری اکستروژن به روش متناوب: در این روش ابتدا رزوه بالای قطعه ایجاد می‌شود و پس از آن با تزریق پلاستیک قطعه اولیه ایجاد می‌شود.

شرکت سپهر پلاستیک پدیده از این فرایند و با بهره گیری از مجهزترین ماشین آلات روز دنیا، جهت تولید بطری هایPE  (پلی اتیلن)، و بطری های PP (پلی پروپیلن) از جمله بطری های مایعات لباسشویی و شامپو استفاده می کند.

  • فرآیند قالب گیری بادی تزریقی (Injection Blow Molding)

این فرآیند از دو بخش قالب گیری تزریقی و قالب گیری بادی (دمشی) تشکیل شده است. مکانیزم این روش به سه مرحله تزریق، دمیدن و خروج تقسیم می‌شود. سپهرپلاستیک پدیده با استفاده از این فرایند انواع قطعات صنعتی پلاستیکی از جمله بطری های PP و PE دارویی و بطری محصولات شوینده بدون دسته را تولید و توزیع می نماید.

از جمله مزایای قالب گیری بادی تزریقی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • پسماند تولید ناچیز
  • ضخامت جداره یکسان در تمامی قطعات
  • اختلاف وزن قطعه تا ۱ درصد
  • عدم نیاز به تجهیزات جانبی
  • قالب گیری بادی کششی تزریقی (Injection Stretch Blow Molding)

این فرایند، که به فرایند ISBM شناخته شده است، ترکیبی از فرایندهای تزریق و بادکن می باشد با این تفاوت که به صورت پیوسته و با مواد پلیمری پلی پروپیلن در زمینه تولید بطری های شیشه شیر کودک و همچنین انواع بطری های PET به کار گرفته شده است. در واقع، با این کار زنجیرهای آمورف پلیمر، کشیده و جهت دهی می شوند که منجر به شکل گیری نوع متفاوتی از بلورینگی می گردد. زنجیرها در جهت اعمال تنش، تراز شده، جهت گیری کرده و یک ساختار مرتب شده خطی را در سرتاسر منطقه تحت تنش اعمال می کنند. این زنجیر گسترش یافته یا “بلورینگی القایی بر اثر تنش”، باعث استحکام مکانیکی محصول می شود.  شرکت سپهرپلاستیک پدیده از این فرایند در راستای تولید محصولات بطری هایی از جمله بطری شیشه شیر کودک و بطری های PET استفاده می کند.

قالب گیری تزریقی واکنشی (Reaction Injection Molding)

قالب‌ گیری تزریقی واکنشی یا RIM شباهت بسیار زیادی به قالب گیری به روش تزریق ساده دارد. تنها تفاوت این دو روش از قالب گیری در استفاده از مواد اولیه است. مواد اولیه‌ی این فرآیند برخلاف فرآیند قالب گیری ساده، از نوع ترموست یا گرماسخت هستند و برای شکل‌گیری نهایی به شوک نیاز دارند.

در پروسه قالب گیری تزریقی واکنشی، پلیمرها تحت فشار تزریق با یکدیگر مخلوط می‌شوند و پس از ترکیب، تحت فشاری کمتر به درون قالب‌‌ها تزریق می‌شوند. مخلوط به دست آمده تا خنک شدن و رسیدن به شکل مناسب درون قالب‌‌ها استراحت خواهد کرد.

شرکت سپهرپلاستیک پدیده از این فرایند که به فرایند RIM نیز شناخته می شود در راستای تولید محصولات سیلیکونی استفاده می کند. از جمله محصولات تولید این حوزه می توان به محصولات لاین کودک اشاره نمود که شامل سرشیشه، پستانک و دندان گیر و مسواک انگشتی نوزاد می باشد. محصولات مذکور با پیشرفته ترین ماشین آلات روز دنیا، با مواد اولیه با گرید بهداشتی تولید و توزیع می گردد. در ادامه به محصولات صنعت کودک بیشتر خواهیم پرداخت.